HET OUDE GRIEKSE VERHAAL VAN "DELPHI"


Het archeologische Delphi, met het heiligdom en het orakel van de God van het licht Apollo, werd door de klassieken als de "navel der aarde" beschouwd. Delphi was het grootste religieuze en geestelijke centrum van het oude Griekenland, met een roem en een autoriteit die uitstraalden over het hele middellandse Zeegebied.
Uit landen in de verste uithoeken van de toenmalig bekende wereld, kwamen officiële delegaties de wijze voorspellingen raadplegen van de priesteres van de god over belangrijke staatszaken als oorlog en vrede, maar er kwamen ook gewone mensen met hun persoonlijke problemen.

 

De glorie van het orakel bleef tijdens de hele oudheid bijna onverminderd, maar met de opkomst van het Christendom en het verdwijnen van de idolatrie, raakte het heiligdom in verval en tenslotte geheel in onbruik.

 

Volgens de overlevering, streken hier tegelijkertijd de twee arenden neer die Zeus vanuit de verste hoeken van het universum had uitgestuurd, om het centrum van de wereld te bepalen.
Op grond van deze mythe geloofden de Grieken dat de navelsteen van Delfi het geografische middelpunt van de aarde was, wat het belang dat aan deze plek gehecht werd nog eens benadrukt.
Het heiligdom van Apollo in Delfi ligt geterrasseerd tegen een helling, aan de voet van de panassos.
De ligging ervan, tegen de Fedriaden Rotsen, de hoge rotswand die er bijna loodrecht achter oprijst met op de achtergrond in de diepte de Golf van Itea, is adembenemend.

 

Uit archeologische vondsten is gebleken dat de omgeving van Delfi al bewoond werd tijdens het Myceense tijdperk (14e-11e eeuw voor Chr.). De godin die hier in die tijd werd vereerd was Gea (aarde).
Ze verbleef volgens de mythe in- in een grotachtig kloof, bewaakt door haar zoon Python en sprak orakels uit voor de gelovigen.
Dan zwemt de God Apollo in de gedaante van een dolfijn (delfini) vanuit Delos hier naar toe en doodt Python. Hierna krijgt de plaats de naam Delfi. In 546 v. Chr. wordt de tempel van Apollo door brand verwoest en wordt er begonnen met de bouw van een nieuwe.

 

Met de opgravingen in Delfi werd in 1892 begonnen door de Franse Archeologische school. De Apollotempel was het belangrijkste gebouw in Delfi.
Om het heiligdom bevond zich een muur met verschillende poorten.
Vanaf de hoofdingang begon de geplaveide Heilig Weg die naar de Dorische tempel leidde, in het hart van het heiligdom.

 

Bron: griekenland.net